• Miért egészségpénztár?
  20% adójóváírás az egyéni befizetések után cafeteriából fizethető
  mert fontos a megelőzés segítő kéz a bajban
  hiszen semmi sem fontosabb az Ön és családja egészségénél
 • Miért a Vitamin Egészségpénztár?
  alacsony működési levonás az egyik első magyar egészségpénztár
  kedvező árú kártya és társkártya gyors és kényelmes ügyintézés
  biztonságos befektetések tőke- és hozamgaranciával
 • Ön tudta?
  két éves lekötés után 10% adójóváírásra jogosult
  ez jóval magasabb, mint a banki lekötések jelenlegi kamatai
 • Ön tudta?
  A szív és érrendszeri betegségek kockázata
  az 50. életévet követően jelentősen megnő
  A szűrés Vitamin Egészségpénztárból fizethető!
Személyes menü
Súlyos gondok 2023-05-23 04:57Sajnálatos módon a túlsúly szinte már népbetegségnek számító globális probléma, szinte járványként terjed a világban. Még szomorúbb az a tény, hogy Magyarország az európai országok között az első három egyike.

Május 22. az Európai Elhízás Elleni Nap, aminek célja, hogy megértsük: az elhízás nem csupán esztétikai probléma, hanem komoly egészségügyi kockázati tényező. Az elhízás számos problémát okozhat, növeli a magas vérnyomás, a cukorbetegség, továbbá az ízületi panaszok kockázatát, emellett mentális egészségünkre is hatással van.

Régen az ember egyszerűen azért táplálkozott, hogy életben maradjon. Csak annyi táplálékot vitt be, amennyire a szervezetének szüksége volt. Napjainkban azonban az étel élvezeti cikké vált. Eszünk, ha jókedvünk van, eszünk, ha szomorúak vagyunk, vagy ha éppen unatkozunk. Mivel rengeteg lehetőség van már arra, hogy hozzá is jussunk, ezért nem nehéz átesni a ló túloldalára. Az elhízásnak azonban - a tudomány szerint - nem egy konkrét okozója van. Igaz, hogy a feldolgozott ételek nagyban hozzájárulnak a túlsúly kialakulásához, de fontos megérteni, hogy itt sem egy konkrét összetevő okozza a folyamatot, hanem azok együttes hatása. Nem vetjük meg az alkoholos italokat, illetve a cukros üdítőket sem, amik szintén károsak a szervezetünk számára. Gyakran az evéssel pótoljuk valaminek a hiányát vagy elnyomjuk az érzéseket. Sokszor tisztában vagyunk azzal, hogy mennyire káros, amit csinálunk, de képtelenek vagyunk megálljt parancsolni magunknak, utána pedig jön a lelkiismeret-furdalás. Az ilyen életmód csak átmeneti élvezetet nyújt, miközben pedig egyre lejjebb csúszunk a negatív spirálon, ezért semmiképp sem érdemes benne ragadnunk.

Kimászni ebből az ördögi körből nem könnyű, de nem lehetetlen. Ebben a folyamatban is hatalmas segítségünkre lehet a tudatosság. Az egyik legfontosabb erény ilyenkor talán a türelem. Határozottan döntsük el, hogy változtatunk, és ezt az ígéretet tegyük meg úgy, mintha a legjobb barátunknak ígérnénk meg, hogy elmegyünk vele egy fontos eseményre. Hiszen a legtöbb embernek képesek vagyunk betartani az ígéreteket, azonban önmagunkkal szemben hajlamosak vagyunk rá, hogy kivételt tegyünk. Ez hosszútávon káros lehet, mert azáltal, hogy nem tartjuk meg a saját magunknak tett ígéreteinket, egyre kevesebb időt és erőfeszítést szánunk önmagunkra, csökken a kitartásunk és előtérbe kerül a feladás. Az ígérettétel után fontos tudatosítanunk magunkban, hogy ez nem egy verseny. Nem fog azonnal menni és ez rendben van. Próbáljuk elképzelni ezt a folyamatot egy végtelen ösvényként, ahol bőven van időnk eljutni a célunkhoz. Nem kell egy hónap alatt 5-6 kilótól megszabadulni (ráadásul nem is egészséges). Fő célunk az egészségünk és a jóllétünk legyen. Keressünk olyan mozgásformát, ami számunkra örömet okoz. Ha nincs elég időnk, akár a sétát is választhatjuk hazafelé a busz helyett. A táplálkozás is kulcsfontosságú, és ebben is célszerű újraformálnunk szokásainkat. Kezdjük azzal, hogy kiveszünk egy-két dolgot az étkezésünkből. Ez lehet a ketchup, a majonéz, a cukor vagy akár a feldolgozott ételek fogyasztásának csökkentése. Ha eddig például heti kétszer ettünk gyorsétteremben, a következő héten próbáljunk meg egyszer kevesebbszer. Emellett fontos a rendszeres szűrés és egészségügyi ellenőrzés, hiszen sajnos a túlsúly növeli a kockázatok számát.

Sosem késő a változtatni, és mindannyiunkban megvan az erő és a képesség ahhoz, hogy elérjük a kitűzött célokat. Az emberi elszántság és az akarat hatalmas erővel bír, és képesek vagyunk meghaladni saját korlátainkat. Bármi lehetséges, ha elkötelezzük magunkat a változás mellett és kitartóan dolgozunk azért, amit szeretnénk elérni. Bízzunk magunkban!Bankkártyás befizetés
Egyéni befizetés teljesítése ill. életmód javító vagy jogszerűtlen igénybevétel visszafizetése bankkártyával
Tagok mappája
Egyenleg lekérdezés, kártya aktiválás és tiltás, személyes adatok...
Szolgáltatók mappája
Internetes zárolás, kifizetési információk...
Szolgáltató keresés